fbpx

Dus als ik het goed begrijp…

Stel…

Stel: je baalt flink van de coronatijd en bent veel alleen geweest. Je vertelt erover tegen iemand en die zegt het volgende:

“Als ik het goed begrijp voel je je een beetje eenzaam, klopt dat? En als ik het goed heb gehoord, heb je veel last van de lockdown, toch? Ik hoor dat je het een beetje beu begint te worden, is dat wat je bedoelt?”

Degene die dit zegt kan een arts of psycholoog zijn, of iemand anders die werkzaam is in de zorg. Of zelfs een goedbedoelend(e) familielid of vriend (“zij is zo goed met mensen!” – aldus je moeder).

Wat zou jij denken als iemand dit tegen je zegt? Als ik moet gokken, denk ik dat veel mensen iets denken als…

“Ja, dat heb jij goed begrepen, dat zeg ik net…”

 “Is dit therapie of zo?” 

“Nou, die heeft vast een communicatietraining gehad…”

Wat was jouw eerste reactie? Voelde je je begrepen? Gehoord? Zou je het fijn vinden als iemand zo met je praat?

Veel professionals die met mensen werken hebben ooit ergens geleerd dat ze alles wat gaat over het gevoel van de ander heel voorzichtig moeten benaderen. En bovendien altijd vanuit een ik-boodschap, en altijd checken of het klopt wat je zegt.

Onze zorgzame meneer of mevrouw uit bovenstaand voorbeeld voldoet perfect aan deze eisen. De intentie is goed, alleen klinkt het voor de ander vaak gekunsteld en als ‘therapeuten-taal’. Dus: de ander raakt afgeleid en schiet in de weerstand.

Het kan ook anders

Je hebt misschien het gevoel dat ik overdrijf met mijn voorbeeld. Of je vindt dat het in de praktijk heel anders gaat.

Aan de andere kant herken je misschien dat jij of je collega’s zo praten met mensen. En als je het herkent, voel je je door mijn voorbeeld misschien geprikkeld. 

Lees nu de vorige zinnen nog eens goed. Wat heb ik hier gedaan?

Ik heb reflecties gegeven.

Ik maak een empathische invulling van wat ik denk dat jouw beleving is. Van ‘wat er aan de andere kant van de lijn gebeurt’. Dat benoem ik in de jij-vorm. Zonder ‘als ik het goed begrijp’ en ‘klopt dat?’. Ik heb wel de intentie om te checken (en dat zou je horen als ik de zinnen zou uitspreken), maar dat doe ik niet letterlijk. 

Hoe klinkt dit? Alsof je in therapie zit? Of als tekst die je in een normaal gesprek ook zou kunnen horen?

Reflectief luisteren is een belangrijke tool uit de gereedschapskist van Motiverende Gespreksvoering (MGV).  Het is een vaardigheid die wat moeite kost om je aan te leren en als je het eenmaal beheerst maakt het je gesprekken veel gemakkelijker en natuurlijk.

Hier een aantal voordelen van het geven van reflecties: 

  1. De spotlight blijft op de ander gericht. Door ‘jij’ of ‘u’ te gebruiken blijft de bal bij de ander liggen en voelt die ook dat het over hem of haar gaat.
  2. De ander blijft bij zijn of haar verhaal. Doordat je je reflecties op een directe manier formuleert, raakt de ander de draad niet kwijt. Sterker nog: de ander wordt gestimuleerd om verder te vertellen.
  3. Het wordt een echt gesprek. Jij klinkt voor die ander als een oprecht geïnteresseerd mens en niet als een automatische therapeutentaal-generator 😊

Ik kan je vertellen dat ik super enthousiast ben over deze manier van communiceren, omdat het op zoveel manieren toe te passen is in je gesprekken. Door te reflecteren kan je mensen naar het positieve laten kijken zonder het negatieve uit het oog te verliezen. Je kan hen op respectvolle wijze ruimte geven om emotie te tonen. En je kan er zelfs iemand liefdevol mee provoceren.

Reflecteren kun je leren

Je bent misschien wel benieuwd hoe je dat reflectief luisteren goed aanpakt. Want hoe formuleer je dan zo’n reflectie, waarmee je goed aansluit bij de ander? Waarmee je de ander in z’n waarde laat en stimuleert? En hoe kan je iemand daarmee helpen een positieve verandering in zijn leven in gang te zetten?

Ik geef je met veel plezier antwoord op deze en andere vragen in de online kennismakingsworkshop Motiverende Gespreksvoering op 15 januari 2021. Ik help je graag om kennis te maken met het reflectief luisteren en dit een dag later al te gaan toepassen in je werkpraktijk!

Geef je snel op, er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Want als ik het goed begrijp zou je het wel jammer vinden als je er niet bij kan zijn, klopt dat? 😉

Ja! Ik doe mee met de Workshop Motiverende Gespreksvoering

Wanneer: 15 januari 13.00 – 16.30u
Hoe: Online, via Zoom
Investering: €45,- (excl. 21% BTW voor ondernemers)